המדריך להסתבכות עצמית רדיקאלית – המדריך למובילי מחנה מידברן
20/01/25 V 1.73
תוכן
אוכל / מטבח ומה שבאמת חשוב – הבטן שלנו 21
Words of wisdom By Tomer Naor 34
מילות פתיחה- מחבר המסמך
שלום חברים,
שמי ברק רז, בן 39, ושם הפלאיה שלי זה הדיקטטור או הכהן הגדול.
לראשונה הכרתי את מידברן ב-2014 כפרי-קאמפר. שנה לאחר מכן הצטרפתי למחנה מקסים בשם אסקמפ – בנינו חדר בריחה – היה טירוף וים עבודה, ושנה לאחר מכן החלטתי שאני רוצה להוביל ולהקים מחנה משל עצמי וככה נולד משולש ברמודה. המשולש התחיל כמחנה של 45 חברים, והשנה כבר מדובר על מחנה של יותר מ-70 חברים (2018), שני שליש וותיקים ושליש וורג'נים, מגיל 25 ועד 51, כאשר הגיל הממוצע עומד על 34.
המחנה הוא מחנה שעושה שימוש בהרבה ספקי משנה וחברי המחנה לא בונים בעצמם לחלוטין את המחנה ואנו נעזרים בקבלן בנושא של צל/מים וציוד רב, אפרט על השיקולים השונים בהמשך.
כבר הרבה זמן אני רוצה לשבת ולכתוב את המדריך הזה, מכמה סיבות. הראשונה היא לעזור לכם לצלוח את ההרפתקה הזאת עם הרבה טיפים וידע שצברתי במהלך השנים, הסיבה השנייה היא גם בשבילי, כדי שאוכל לזכור את כל הדברים המדהימים שאני לומד תוך כדי התהליך ונשכחים משנה לשנה, אז אם כבר אני רושם לעצמי, למה לא לרשום את זה גם לכם, שתי ציפורים במכה אחת 🙂
במדריך זה אנסה לפרט ככל הניתן את כל מה שלמדתי על בשרי ובדרך הקשה איך להוביל מחנה.
תפקידו של מוביל המחנה
אז נתחיל באנלוגיה – מה זה בעצם "מוביל מחנה"?
תדמיינו שהמידברן זה עיר (בעצם למה לדמיין זה באמת עיר) ובעיר הזאת יש בתים/בניינים, חלקם גדולים יותר וחלקם גדולים פחות, לכל בית כזה יש ועד בית שמחליט איך הבניין מתנהל, מה יהיה סכום הועד שיש לשלם, כמה פעמים ינקו את הבית, איך הוא יראה חיצונית ועוד.
הבניין מקבל שירותים ממחלקות העיריה, איפה הוא ממוקם, מה הגבלות הרעש שמותר לבניין לעשות, שירותי מים וחשמל, שמירה על הסדר ועוד.
הבניין זה המחנה שלכם ואתם ראש ועד הבית של אותו הבניין.
אתם מתנהלים מול המחלקות השונות של הברן שהם בעצם נותני השרות שלכם. המחלקה הכי חשובה שאתם צריכים להכיר היא "מחלקת מחנות נושא" והיא צינור החמצן שלכם לפלאיה, הכל עובד מולה.
אם לסכם את זה בשורה אחת, אז זה יהיה סוג של "המבוגר האחראי".
להוביל מחנה זאת עבודה קשה מאוד! היא מאתגרת אבל גם סופר מספקת וכנראה שזאת הסיבה לכך שאני עושה את זה כבר שנתיים ברצף. זה משהו שאתה גם קצת מתמכר אליו. מודה.
היתרון בלהיות מוביל מחנה זה שאתה יכול לצקת את האישיות שלך והחלומות שלך לתוך המחנה ואם חברי המחנה זורמים איתך עם השטויות שלך, זה יכול להגיע למחוזות רחוקים, וזה ללא ספק פאן פאן פאן.
יש מספר דרכים להוביל מחנה, אתם צריכים לבחור את הדרך שאתם חושבים שהיא הכי נכונה לכם.
1. דמוקרטית מלאה– בדרך זו אתם שואלים ומתייעצים עם חברי המחנה על כל פיפס ועושים הצבעות. מניסיון דרך זו היא הכי קשה ומעצבנת, היות ויש דעה לכל אדם וכל אדם רוצה שהדעה שלו היא זאת שתנצח, לרוב בדרך זו תהיו הרבה יותר מתוסכלים ממה שאתם חושבים. ניסיתי, לא התחברתי.
- חצי/חצי – מתייעצים עם חברי המחנה רק בהחלטות סופר קריטיות או נוגעות לכולם, ובשאר התחומים אתם משאירים לכם או לעוזרים שלכם להחליט – על כך אפרט בהמשך.
- דיקטטורה מלאה – תחליטו הכל, תרכזו הכל אצלכם – מתכון בדוק לקריסה ומרמור אצל חברי המחנה. לא ממליץ.
אני אישית ממליץ ללכת על החצי חצי, והמדריך הזה כמובן יכתב לפי תפיסה זו שלי, אז קחו בערבון מוגבל כל מה שאני אומר וכותב פה בהקשרים האלה, כי אין באמת שיטה אחת טובה. יש 160 מחנות וכל אחד עושה את זה בדרך שלו ומצליח (מי יותר ומי פחות, אבל זה עובד לכולם בסופו של יום).
דברים שלפי דעתי חשובים להבנה של מוביל המחנה כבר מההתחלה:
- אף פעם תאריך המפגש לא יהיה נוח לכולם (אז אל תנסו להזיז יותר מדי אם בכלל)
- אף פעם לא כולם יגיעו למפגש (במיוחד ככל שהמחנה שלך גדול יותר)
- סיכוי גדול מאוד שבשלב מסוים אתה תרגיש שאתה היחידי שעובד וכולם רק צופים בכך
- רוב חברי הקאמפ לא ייקחו משימות עליהם, הם יחכו שאתה תגיד להם מה לעשות ומה לקדם.
- רוב חברי הקאמפ לא יתנדבו או ינדבו את עצמם לדברים
- לא כולם יסכימו איתך
- בשלב מסויים יקבלו אותך כמובן מאליו
מה הם השלבים "הבירוקרטים"
בבניית מחנה חדש יש גם לא מעט שלבים בירוקרטיים שצריך לעבור.
השלב הראשון הוא מילוי טופס "בקשת רישום מחנה חדש/קיים" (הלינק תקף לשנת 2019 בלבד). הטופס הזה בד"כ מתפרסם בקבוצות השונות של הברן באזור חודש ינואר, תעקבו אחר הקבוצות (פרק של קבוצות נמצא בסוף מסמך זה). ובדף מחנות נושא
כמובילי מחנה אם תגלו שיש לא מעט טופסדייה לכל אורך התהליך. צריך להבין שצוות מחנות נושא הוא הצוות שאחראי עליכם מטעם עמותת מידברן, והוא עובד ומתנהל מול 150 ומעלה מחנות בו זמנית והם צוות של כולה 20 איש. עליהם לעשות שימוש בטפסים על מנת להצליח ולתפעל את כל הטוב הזה, ולכן חשוב למלא כל טופס בזמן.
בין הטפסים השונים יהיה לכם:
- טופס רישום כמחנה נושא
- טופס סאונד – עד כמה אתם הולכים להיות מחנה רועש / שקט
- טופס העדפות מיקום
- טופס הקמות – כמה אנשים אתם צריכים בשביל שלב ההקמות
- טופס תיק מחנה – על טופס הזה בהרחבה בהמשך
- טופס ספקים – אישור מראש של ספקים חיצוניים
- טופס חשלש ופינוי מחנה בסוף המידברן
לרוב צוות מחנות נושא יהיה מעוניין גם להיפגש עם איתכם (נציגי המחנה ולא כל המחנה) כדי לראות ולשמוע על הקשיים שיש לכם בתהליך, אני אישית מאוד ממליץ להגיע לפגישות האלה, הם באים לעזור.
כמובן שאת הטפסים השונים שתקבלו תדאגו להעביר לבעלי התפקידים שלכם במחנה ועליכם לפקח שהם ממלאים אותם כמו שצריך ובזמן. – בכל זאת אתם האחראים על הכל.
מחנה נושא
תיק מחנה
למעשה תיק המחנה הוא סוג של סיכום כללי על כל פרטי המחנה, ואין צורך להמציא אותו מאפס. צוות מחנות נושא שולח לכם טיוטה שעליה אתם עורכים ובונים את תיק המחנה שלכם, חשוב לתת תשומת לב לדברים שכתובים שם אבל מצד שני גם לא צריך להגזים, לא מדובר פה בעבודת סמנריון; מלאו אותו בדיוק כמו שמבקשים, לא יותר ולא פחות.
כאמור חשוב מאוד להגישו בזמן והוא בא רק ליישר קו בין מה שאתם הולכים לעשות ובין עמותת מידברן שתאשר את הדברים כאשר הם יעברו עליו / או יתנו לכם דגשים על דברים מסויימים שיעלו עקב אותו תיק מחנה.
מומלץ להדפיס אותו ולהביא אותו לשטח, כי אם יש איזה "אי הבנה" בשטח בין מה שאתם רוצים לעשות ובין מה שמאפשרים לכם, תיק המחנה יבוא להראות ולהוכיח במידת הצורך אם היה או לא היה (מודה שעד כה לא היה לי צורך לעשות בו שימוש בשטח, אבל זה נוח שזה שם).
אז מתי מתחילים מחנה?
או, שאלה נפלאה. האמת, כמה שיותר מוקדם יותר טוב. לרוב כדאי להתחיל את ההובלה כחצי שנה לפני המידברן עצמו, כלומר אם המידברן במאי, הצעדים הראשונים שלכם הם כבר בנובמבר.
השלבים הראשונים בבניית מחנה:
מי אני, מה אני
מה שהופך מחנה להיות מחנה אלה שני דברים:
- לב המחנה – מוביל לא יכול להיות לבדו, הוא צריך לפחות 2 עד 5 חברים שיעזרו לו בדרך.
- נושא המחנה – למעשה נושא המחנה הוא הרכיב הכי חשוב במחנה, נסו למצוא גיפטינג מדליק, מיוחד, משהו שרוב חברי המנחה יתחברו לעשיה שלו. זה מה שדוחף את חברי המנחה לעשיה, אז תשקיעו הרבה מחשבה על הגיפטינג שלכם, מה זה אומר מבחינת כספית, מה זה אומר מבחינה של תורנויות ומה זה אומר מבחינת גודל המחנה.
*בקשה אישית שלי: הרבה מחנות פשוט אומרים "נעשה מסיבה, ונעשה סלון" או מחפשים משהו פשוט, כזה שלא יצרוך מהם יותר מדי משמרות במהלך המידברן. נו באמת, בשביל זה באתם להקים מחנה במידברן?! אז לא, תשקיעו יותר, זה שווה את זה ומספק הרבה יותר. החלק הכי כיף במידברן זה האינטראקציה שלנו עם האנשים שבאים, זה שווה את ההשקעה מצד אחד ומצד שני אם כולם לא יעשו כלום איזה מידברן דפוק יהיה לנו, נכון? תודה.
אז איך יודעים מה כן אפשר לעשות
שאלה זו יכולה להיגזר משני כיוונים שונים: או מכמות האנשים או מהעלות לכל אחד. בסופו של יום זו נגזרת של שני הדברים האלה, כי מה לעשות כסף הוא זה שקובע את מידת הנוחות או גודל הגיפטינג של המחנה.
מה נהוג בד"כ?
בד"כ גודל מחנה קטן ואינטימי עומד על 30 איש בלבד, ומבחינת דמי מחנה בן 500 ל 700 ש"ח זה סבבה לגמרי. הבעיה היא שאם אתם נעזרים בקבלנים שיעזרו לכם לבנות את המחנה ואתם שוכרים ציוד אז דמי המחנה שלכם בקמפ של 30 עד 40 איש יעמדו על בין 700 ל-1000 ש"ח, כי ככל שאתם נעזרים בנותני שירות חיצוניים, ככה דמי המחנה מתנפחים. לכן מה אתם הולכים לעשות מבחינת "הסתמכות עצמית ראדיקאלית״ מאוד תלוי בדמי המחנה שלכם.
בכל מקרה אני אישית ממליץ שלא לעבור את ה-60 חברים במחנה. מאוד מאוד קשה לנהל ולהתנהל מול כמות כזאת של אנשים, ולשם אתם יכולים להגיע רק אחרי שצברתם ניסיון עם 30 עד 40 אנשים בתקציב הגיוני.
לצורך המחנה מעתה, נניח גודל של 35 אנשים בתקציב של 700 ש"ח = 24,500 ש"ח ללא כל גיוס כספים. כל עוד אתם עומדים בתקציב, המחנה יכול להתקיים בכיף שלו, ארחיב על התקציב בהמשך.
דיון מרתק בנושא התקציב למחנה:
https://www.facebook.com/groups/ThemeCamps/permalink/1698201730216800/
אגב, המיצגים הגדולים והקמפים המטורפים, התקציב שלהם זה באזור ה 100 אלף ש"ח ומעלה בקלות (משולש ברמודה של 2018 עמד על 80 אלף שח. מחנה של 70 איש בלבד).
הכלים איתם אתם הולכים לעבוד:
- Google drive
- Google docs
- Google spreadsheet
- Google Form
- Whatsup
- Doodle
- Paybox
- http://www.polljunkie.com/
- Spark.midburn.org
- אפליקציה ממש חמודה לחישוב תקציבים לקבוצות Splitwise
לא צריך שום דבר אחר או מעבר לזה. ניסיתי אפליקציות וכל מיני דברים אחרים. לאנשים קשה להתרגל לדברים שהם לא מכירים ויש להם נטיה שלא להתקין עוד אפליקציות. אלה שרשומות פה הכי טובות ונגישות (וחינמיות) וכולם מכירים אותן ולכן המסקנה שלי היא – לא צריך שום דבר בנוסף..
הכי טוב זה ליצור בגוגל תיבת מייל נפרדת למחנה ב גימייל, ואז יש לכם מלא נפח אחסון עבור המחנה החדש שלכם על גוגל דרייב. כך, גם כאשר תעבירו את השרביט למישהו אחר (אולי בשנה הבאה) זה יהיה קל, כי כל החומרים יישבו על מקום ניטראלי ולא אישי שלכם.
צרו תיקייה בגוגל דרייב עם שם המחנה + שנה (יעזור לכם בעתיד לעשות סדר) ומעתה והלאה כל חומר שאתם יוצרים יישמר שם.
תקנון המחנה (בגוגל Docs)
ממליץ בחום לשבת ולכתוב תקנון, לנסות כמה שיותר להציג לכולם מראש מה המחנה שלכם הולך לעשות. מחנות עם ניסיון יכולים לכתוב עד רמת התקציב, ואתם יכולים לכתוב ברמה של מה השאיפות שלכם, זה מאוד יעזור לכם לגייס חברים וליישר קו כבר מן ההתחלה לגבי סוג המחנה אותו אתם מדמיינים. האם זה יהיה ע"י שימוש בספקים חיצוניים, כמה חברים, מה הגילאים של החברים, מה עושים בכל מיני מקרים (הצטרפות/ פרישה של חברים/ תורנויות/ נוכחות וכו').
אתם מוזמנים להציץ בתקנון של משולש ברמודה שהכנתי מיד בסוף מידברן 2017 ושימש אותי בצורה נפלאה בתחילת מידברן 2018+2019:
https://docs.google.com/document/d/19Jkc6_gXILW27FTutoeuk18PWMiubblvwPyTxxjksE8/edit
טופס הצטרפות
עכשיו כשאנחנו יודעים שאנחנו רוצים להתחיל ולבנות את המחנה, עלינו לבנות טופס הצטרפות שיאפשר לחברים או לאנשים שאנחנו לא מכירים להציע מועמדות למחנה. טופס זה ישמש אתכם עד תחילת הברן.
להלן שתי דוגמאות של טפסי הצטרפות, של משולש ברמודה ושל שטיפל'ה שלפי דעתי הוא סופר מוצלח:
https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSewNFnqgOOgN5j1JsKjlgFdLxC3YLJIo-R8cGCnwAimmAoCnw/viewform
במידה והטופס לא זמין, אתם יכולים להציץ בלינק הבא:
https://docs.google.com/document/d/1Qi5TSLFsy9EAOeUoF178sO37xlcp-RknYAx4umOSbGY/edit
וכמובן הטופס של משולש ברמודה:
אחרי שמתחילים להירשם אנשים, מגיע השלב הבא וזה לברור את מי מהם אתם רוצים איתכם במחנה. ממליץ בחום להתקשר אחד אחד ולדבר איתם, להרגיש את הוויב, אם יש לכם חיבור או אין חיבור, אם הם מבינים את מטרת המחנה, האם הם באים לתת יד או סתם באים.
אחרי שבחרתם את האנשים, זה הזמן להכניס אותם לקבוצת whatsapp של המחנה שלכם.
עליכם ליצור שתי קבוצות, אחת קבוצת וואטסאפ רגילה והשניה קבוצת "שידור"/ רשימת תפוצה (broadcast).
את כל מה שחשוב אתם שמים בקבוצה הרגילה ומיד לאחר מכן גם ברשימת broadcast, ואז כל חבר מחנה מקבל את ההודעה כאילו שלחתם לו אותה אישית.
חשוב מאוד שחברי המחנה ישמרו את המספר שלכם אצלם בנייד, כי אחרת זה פשוט לא עובד, הם לא יקבלו מכם שום הודעה כאשר תשלחו אותה בתפוצה (broadcast).
בעלי תפקידים
ביזור סמכויות ובניית קבוצת מובילים
עד כמה שמוביל המחנה צריך להתעסק בהכל, אסור לו להתעסק בהכל והוא חייב לפזר סמכויות ולחלק תפקידים לחברי המחנה שלו, להלן רשימת התפקידים הכי חשובה לפי דעתי:
- סגן – תמיד טוב שיהיה לכם משנה שיגבה אותכם, ויעזור לכם כאשר אתם עסוקים מידי וצריכים סוג של מחליף.
- גזבר – התפקיד הכי חשוב במחנה – מומלץ לתת אותו למישהו שקרוב אליכם ומאוד מסודר וזמין.
- א. בטיחות – המחנה חייב מישהו שיפקח על הנושא הזה ויקשר בן המחנה לבן צוות מחנות נושא.
- לוגיסטיקה – ויש המון מזה, חייבים פה מישהו סופר פעיל.
- בינוי – יעזור לכם בכל נושא בניית המחנה, פירוק המחנה.
- מטבח – תאמינו לי אתם תרצו פה מישהו חזק, אחרת תאכלו חול.
- גיוס כספים – ככל שתשקיעו בזה מן ההתחלה תצליחו לגייס כספים לטובת המחנה, סופר חשוב.
- חשל"ש – במידברן נושא החשלש הוא חשוב וחייב לקבל מענה ופיקוח צמוד; המחנה מייצר זבל בכמויות.
- תפאורה – כי חייבים מחנה מדוגם ויפה.
- א.תורנויות – חשוב לבנות לוח תורנויות חכם.
- חשמל – אחראי על כל נושא החשמל, הזמנה, תאורה, עומסים, ציוד וכו'.
- תוכן / גיפטינג – מאוד תלוי מה הנושא שאתם מתמקדים בו, אבל חייב להיות לו אחראי.
אפשר להוסיף גם עוד תפקידים כמו –
- אחראי ורג'נים – מי שיעזור לורג'נים בתחילת דרכם, הם צריכים את זה.
- איש קשר ח"ולנקים – אם יש לכם כאלה שלא מדברים עברית, סופר חשוב שיהיה גורם שמתרגם ומעביר אינפורמציה לשפה האנגלית.
- סלון – אם בא לכם שהסלון לא רק יהיה מקום ישיבה אלא יותר מזה.
- הנגשה – מישהו שיחבר בן המחנה למחלקת הנגשה.
- מיט"ה – חיבור בין צוות מיט"ה למחנה.
- אחראי מדיה ופייסבוק – לטובת פרסום ושיווק המחנה אם בתכניה או במדיות השונות הקשורות למידברן.
- אחראי שירותים – במידה שיש לכם שירותי קומפוסט במחנה.
- אחראי שיבוצים – ברגע שמגיע חבר חדש הוא ישבץ אותו באחת המחלקות או ידע לתת משימות למי שפנוי.
- אחראי הובלות – הציוד שלנו צריך להגיע איכשהו לפלאיה ולחזור.
- אחראי הקמות – אחראי על כל הימים שלפני המידברן.
- אחרי פירוקים – אחראי לנהל ולהוביל את נושא הפירוק אחרי המידברן.
אפשר להמשיך ולחפש עוד ועוד תפקידים שאתם צריכים ולחפש להם אחראים.
אחראי ששיבצתם לפחות לחלק ראשון את האחראים ובעלי התפקידים זה הזמן לבנות עוד קבוצות וואטסאפ בשם "המובילים + שם המחנה". מאוד חשוב לתת לאותם אנשים את הפאסון שהם צריכים לקבל. עם ההובלה מגיע סטטוס ועכשיו הם נקראים קבוצת מובילים, ממליץ בחום לשתף את הקבוצה הזאת בכל הדברים שקשורים לכל המחנה, הודעות ממחנות נושא, מפגשים שיש ובהתייעצויות כאלה ואחרות. מאוד מאוד יעזור בהמשך התפקיד.
על כל מוביל לייצר קבוצה תחת אחריותו, עליו להוסיף אותך לאותה קבוצה ואני ממליץ שגם יהפוך אותך למנהל הקבוצה. זה מאוד עוזר כאשר אתה צריך להוסיף בעצמך אנשים חדשים ששמורים אצלך בנייד ועדיין לא שמורים אצל אותו מוביל. זה גם המקום להגיד שכל חבר קבוצה חייב להיות קשור ולעזור לאחד מן הקבוצות עבודה השונות שיש במחנה, אסור שיהיה מצב שיש לכם חברים שלא קשורים לשום קבוצה ולא עושים שום דבר, כולם בעשייה.
זה הזמן לשבת עם כל מוביל ולנסות להסביר לו מה התפקיד. כמו כן אני ממליץ לכתוב איזה מסמך יישור קו, שבו יהיה כתוב את כל הדברים שקשורים למחנה, איפה הקבצים, מי המובילים, איזה תתי קבוצות וואטסאפ יש ואולי גם לינק להצטרפות אליהם. ככל שתעשו את המסמך הזה מסודר יותר, ככה יהיה קל למצטרפים חדשים להיכנס לעניינים בקלות רבה יותר.
כאשר מישהו חדש מצטרף למחנה, דבר ראשון זה לשלוח לו מייל עם הלינק לאותו המסמך, זה יאפס אותם מהר לתחילת עבודה במחנה.
התנהלות שוטפת
איפה נפגשים
אחת הבעיות היא למצוא מקום שיכול לארח כמות גדולה של אנשים, אז שיתוף הפעולה הכי טוב זה בפאבים. לרוב הם מתמלאים מאוחר ואז אנחנו ניפגש מוקדם יותר במקום. אנחנו מרוויחים את המקום ובעל הפאב מרוויח עוד כמה שקלים על השתיים והאוכל (במאמר מוסגר, אל תעזו לסגור על מינימום הזמנה בשטח מפגש, חלק מבעלי העסקים ינסו לעשות את זה איתכם. בעיניי זה לא לעניין לחייב חברי מחנה לשלם מינימום על זה שהם צריכים להגיע לפגישה).
תבדקו עם חברי המחנה מי יכול לארח אתכם. לחלק מן חברי המחנה יש או בית גדול או חצר גדולה או במקרה הם עובדים באיזה חברת הייטק ויש להם חדר דיונים פנוי, כבר היה לי מקרה שחבר מחנה התגלה כמנכ"ל חברת הייטק וחדר הישיבות שלהם היה פשוט מפלצתי בגודלו – שווה!
איך קובעים תאריך למפגש
תאריך למפגש אפשר לקבוע באחת מכמה דרכים.
הראשונה היא סתם כי נוח לנו – הולכים על תאריך מסוים וזה התאריך מפגש.
אפשרות שנייה לעשות שימוש בכלי חיצוני ולבדוק מה נוח לרוב.
תזכרו תמיד – תמיד יהיה מישהו שזה לא יתאים לו ותמיד יהיה מישהו שיבקש להזיז – אתם לא מזיזים מפגש, כי הסיכוי שזה יתאים לכולם ממש ממש נמוך וזה לא יגמר, אם תזיזו, אז עכשיו המפגש לא יתאים לאנשים אחרים.
מניסיוני הכי נוח לכולם זה במוצ"ש באזור השעה 20:00, למרות שלדעתי מפגשים אחרי הצהרים בשיטת פיקניק הם הרבה יותר מגבשים מסתם מפגש אבל על כך ארחיב עוד בהמשך תחת הנושא "גיבוש המחנה". ואם כבר נגעתי במילה "גיבוש מחנה" אז אני ממליץ בחום שכל פגישה אתם מתחילים בלפחות 10 דקות של משחקי גיבוש, קפצו לפרק הגיבוש כדי ללמוד עוד.
עדכון המחנה בפגישות השונות
הודעה הראשונה היא כמה שיותר מוקדם, אפילו חודש לפני, צריכה לצאת ההודעה הראשונה על תאריך המפגש מחנה.
שבוע לפני – אנחנו מתזכרים גם בוואטסאפ הכלל וגם ברשימת תפוצה על המפגש הקרוב ומה הנושאים עליהם נדבר וכמובן באותו היום או יום לפני לבחירתכם תזכורות נוספות לכולם.
חשוב מאוד שבתזכורת האחרונות יהיה מידע מלא על שעה ומיקום. במידה וזה מקום עם בעיות חנייה אז לא יזיק אם תעשו שיעורי בית ותספקו מידע על אפשרויות חניה באזור המפגש, זה יעזור לחבר'ה להגיע מהר יותר.
היות ואנחנו ישראלים, אם קבענו את המפגש ב 20:00 הוא כמובן יתחיל רק ב 20:30.
יש לכם שלוש אפשרויות איך להתמודד עם זה:
- תמיד לקבוע חצי שעה לפני השעה הרצויה.
- תעדכנו שאתם הולכים להתחיל בול בזמן ומי שמאחר בעיה שלו.
- תעדכנו את כולם שמתחילים כאשר הרוב מגיעים.
אני לרוב בעד האפשרות הראשונה ומעדכן תוך כדי עוד כמה דקות מתחילים, במקביל אני שולח הודעה בקבוצה מי עוד בדרך "אנחנו רוצים להתחיל".
הכנה לפגישה
עליכם לחשוב לפני הפגישה מה הנושאים עליהם אתם רוצים לדבר. פגישות לרוב מחולקות לשני חלקים:
- עידכונים שוטפים – בהם אתם מספרים לחברי המחנה על כל מה שקורה ומתקדם בהקשר של המחנה.
- משימות + החלטות צריך לקחת ולקדם – שואלים מי יכול לתת יד ובד"כ בפגישה תמיד יהיה מישהו שירים את היד וייקח עליו את המשימה.
מומלץ תמיד להדפיס רשימה שמית של חברי המחנה ולרשום נוכחות,ו את המידע לעדכן בקובץ משלכם בגוגל דוקס. מאוד מאוד יעזור לכם בהמשך התהליך לראות מי מגיע לישיבות ומי לא מגיע ולפי כך לקחת החלטות.
מומלץ תמיד לבקש ממישהו מחברי המחנה בזמן שמתנהלת הישיבה לרשום פרוטוקול ואם ניתן אף להדפיס ולשלוח אליך בהקדם.
מומלץ לשלוח לכולם סיכום ישיבה תוך 24 שעות מרגע הישיבה, גם כדי לעדכן את אלה שלא היו וגם כדי להזכיר לכולם מה המשימות ומה הוחלט במהלך הישיבה.
את סיכום הישיבה אתם מעתיקים לדף "סיכום ישיבות" שנמצא על הגוגל דרייב על מנת לאתר במהירות מה היה בכל ישיבה ומה הוחלט בכל ישיבה. בשבילכם ובשביל חברי מחנה חדשים שרק מצטרפים ורוצים במהירות להיכנס לתלם, זאת הדרך הכי טובה.
כבר בסוף הישיבה אתם מחליטים יחד או רק מעדכנים את חברי הישיבה מתי הישיבה הבאה וזה יהיה הסעיף האחרון בתוך סיכום הישיבה.
פעילויות גיבוש
אחד הדברים הכי חשובים למחנה זה הגיבוש בין החברים. זה הדבק שגורם לכל הדבר הזה לזוז טוב יותר קדימה, כאשר חברי המנחה הם חברים, אתם לא מבינים באיזה מהירות הדברים יתפסו קצב ופשוט ירוצו קדימה ובלי קשר זה כיף גדול.
אז איך מגבשים את המחנה:
תחושת השייכות היא הדבר הכי חשוב לאנשים, הם רוצים להיות גאים שהם שייכים למחנה בו הם בחרו להיות ולא כי "לא היה מקום בשום מקום אחר" וזה בעצם ברירת המחדל.
כדי לייצר את התחושה הזאת צריך לייצר "פאסון" למחנה, כי" אנחנו המחנה הכי טוב בפלאיה" וזה ממש לא משנה אם יש כמה טובים, זה הכי חשוב שככה הם ירגישו, ושידעו שהם במקום הכי טוב עבורם.
זוכרים את החלק של התקנון שהכנתם בהתחלה? אז חשוב שהם יתחברו אליו, אל מה המחנה עושה, מה הדמוגרפיה של חברי המחנה, אם רווקים / נשואים / גילאים וכו'. חשוב שחבר מחנה יהיה כמה שיותר קרוב למכנה המשותף הכללי של חברי המחנה, זה מאוד יעזור בהמשך לדבק אותו אנחנו רוצים ליצור.
לכו לחבר גרפיקאי וצרו לכם לוגו, כמה תמונות עם הלוגו שיעזרו לכם לפרסם ולחפש חברים.
תמיד בפוסטים תכתבו בהתלהבות כמה המחנה שלכם הוא הכי טוב ומחפש אנשים טובים רק אנשים טובים שיצטרפו אליו.
תנסו ליצור פעילות גיבוש במקביל למפגשי המחנה, כמו למשל:
חדר חושך , יש כמה כאלה בארץ:
https://www.xcape.co.il/adventure/maze/
חדרי בריחה
באולינג
פיקניק בפארק
ועוד…
נסו לשלב את פעילות הגיבוש עם ישיבה במסעדה לאחר מכן, לאפשר לאנשים לייצר שיח ביניהם.
משחקי גיבוש בתחילת פגישות מחנה
יש מספר משחקים פשוטים שמאוד מחברים את האנשים:
מחלקים את החברים לשלוש קבוצות (תלוי כמה חברי מחנה אתם, אבל המטרה שבכל קבוצה יהיו לפחות 10 אנשים). כל פעם מבקשים מכל הקבוצות להסתדר כמה שיותר מהר בטור לפי סדר, לדוגמא הראשון זה מי שהוא הכי פחות והאחרון הוא הכי הרבה ב:
מידת נעלים
גיל
כמה פעמים היה בברן
כמה פרטנרים מיניים היו
כמה סוגי סמים הוא עשה
ובקיצור כל שאלה שעולה לכם לראש
המנצחת היא הקבוצה שהסתדרה הכי מהר בכמה שיותר נושאים
משחק קצר ונוסף הוא שיושבים כולם במעגל, כל חבר צריך לחשוב על מתנה שהוא רוצה לתת למישהו ומה הסיבה שהוא רוצה לתת את אותה המתנה (מילה אחת). לאחר שכולם חשבו על מתנה, על כל אחד ללחוש באוזן לצד ימין מה המתנה ולצד שמאל מה הסיבה למתנה. כאשר כולם מסיימים ללחוש אחד לשני כל אחד מספר לקבוצה מה הוא קיבל ולמה, תזכרו שיש עכשיו מיקס בין המתנות ובין הסיבות והתוצאות סופר מצחיקות.
תיעוד
התיעוד הוא חשוב מאוד. עליכם לנסות לתעד כל דבר, כל מספר ספק, כל דף שמגיע אליכם בהקשר למחנה, כל חשבונית שיוצאת / מתקבלת / ובעצם הכל.
זה הזמן לעשות שימוש בכונן הגוגל דרייב ולאכסן בו לפי נושאים את כל הדברים שקשורים למחנה שלכם, זכרו שהמחנה מורכב מהרבה אנשים ועליכם לדאוג שלכל האנשים תהיה גישה לכונן קבצים ולאפשר גם להם לתעד את כל מה שצריך וגם גישה לדברים שאנו תיעדנו בעבר. אתם יודעים כמה זה מעצבן כל פעם לחפש או לשאול למי יש איזה מסמך או טלפון של איזה ספק / חבר מחנה וכו'…
ככולם יודעים שזה בגוגל דרייב זה מוריד הרבה מכם, ומספק לחברי המחנה שלכם כל הזמן לינקים
חשובים, מה שמוביל אותי ל:
תנסו ליצור איזה לינק פשוט ששם אתם שמים את כל הלינקים החשובים, שצריך לניהול המחנה אל מול חברי המחנה, משהו דומה לזה:
http://razbarak.com/?page_id=87
מאוד מאוד נוח, כאשר חבר מחנה רוצה לשלם דמי מחנה אז הוא יודע לגשת לכתובת הזאת ולא לשאול אותך "מה הלינק בבקשה".
אפשר לעשות אותו הדבר גם בעזרת גוגל דרייב:
צרו קובץ גוגל-אקסל עם השם "לינקים חשובים". ופשוט תכתיבו פה את כל קיצורי הדרך החשובים.
למשל <לחצו כאן>
תחלופת אנשים במחנה
טוב, נתחיל מזה שזה סיוט, גם כי חברי המחנה מרגישים בנוח מידי לקום וללכת ולחפש מחנה אחר, וזה קורה כל הזמן, אם בגלל מיקום במפה, או בגלל שיש אצלכם הרבה משימות וזה לא בא להם בטוב, או כי הגיפטינג שלכם לא מעניין אותם והם לא מתחברים. לכן זה המקום לתת קצת דגשים על הנושאים האלה.
כשחבר חדש מגיע ורוצה להצטרף:
תשקיעו איתו שיחה ולא להתכתב, ממש לדבר איתו/ם אעם אלה בני זוג. תסבירו לו עד הסוף מה מטרת המחנה.
תסבירו עד הסוף כי כל אחד צריך לעבוד ולתת עזרה. תסבירו שחובה להגיע למפגשים, ולפי התקנון אם לא מגיעים ללפחות 50% מהמפגשים – עפים מן המחנה.
אין בעיה לעזוב את המחנה, אבל 30% מדמי המחנה נשארים אצלכם (אתם לא מבינים כמה כאב ראש הדבר הזה יחסוך לכם).
בחודש האחרון לקראת המידברן אתם תראו שיש ים אנשים שפתאום מחפשים קמפ. מצד אחד זה ממש מתסכל שמגיעים אנשים שלא היו שותפים ליצירה ולעבודה הקשה לכל אורך הדרך, מצד שני הם יכולים לפצות בכמה דרכים:
- דמי מחנה מוגדלים משאר חברי הקמפ (אפשר לראות בזה כסוג של גיוס כספים נוח).
- יותר משמרות משאר החברים, כדי לפצות על הזמן שהאחרים כבר השקיעו במחנה.
*שווה להכניס את הנקודות האלה לתקנון
איפשהו לפעמים עדיף לקחת קצת יותר חברי מחנה, שאם חלילה מישהו נוטש, אתם לא מוצאים את עצמכם בבור תקציבי עקב כך.
תזכרו תמיד שאיך שחבר עוזב לעשות את הפעולות הבאות (אחרת יהיה לכם בלאגן):
- לבקש ממנו לשלוח הודעה אליכם בוואטסאפ שהוא מבקש לסיים את חברותו במחנה.
- להוציא אותו מדף הקשר של המחנה.
- להוציא אותו מקבוצת הוואטסאפ של המחנה.
- להוציא אותו מרשימת התפוצה של המחנה.
- להעביר את ההודעה הזאת מיד לגזבר להמשך טיפול והחזרת הכספים לחבר.
כספים
קודם כל את כל איסוף הכספים עושים ע"י אפליקציית paybox.
להלן כמה דברים חשובים שכדאי לכם לדעת ולעשות בהקשר לאפליקציה החמודה הזאת:
- תבקשו מן הגזבר לפתוח את החשבון ולא אתם, כי אז רק לו תהיה גישה ולניהול הכספים והוא יוכל בקלות יותר לנהל את הנושא הזה.
- עליכם לשלוח מייל לחברי paybox ולעדכן אותם שאתם מחנה במידברן ואז לא יהיו עמלות על החשבון שלכם
- כל חשבון מוגבל ל 20 אלף ש"ח בלבד ולכן מומלץ ישר מן ההתחלה לפתוח שתי קבוצות של paybox במידה ואתם צריכים יותר כסף, הם מוכנים להגדיל כל קבוצה עד 30 אלף ש"ח, כלומר סה"כ עד 60 אלף ש"ח – אפשר להסתדר.
כספים אל מול חברי המחנה
- מומלץ שחלק מן חברי המחנה ישלמו במזומן, מאוד מאוד עוזר בהמשך הדרך.
- כל חבר שמשלם – על הגזבר לנהל רישום מדויק מי שילם מתי וכמה.
- אם חבר שילם על חבר אחר, כמובן שצריך להיות להיות גם רשום בקובץ תשלומים.
- אישית אני ממליץ לחלק את התשלום לדמי המחנה לחלקים. את החצי הראשון על החבר לשלם ישר עם הצטרפותו למחנה, ורק אחרי שהוא שילם רק אז להוסיף אותו לקבוצת הוואטסאפ וכו' (יחסוך לכם הרבה "רעש" בקבוצה מחברים שהם פשוט לא רציניים וסתם באים והולכים כי מצאו מחנה אחר) ואת החצי השני בהמשך.
- חבר שהצטרף מאוחר משלם במכה אחת את דמי המחנה ולא בשני תשלומים כמו המקדימים.
- גם חבר שאין לו כרטיס כרגע משלם, (לפחות חצי מדמי המחנה) כי רק עליהם אתם תבקשו הקצאה. בתקנון צריך שיהיה כתוב שאם החבר לא הצליח להשיג כרטיס עד חודש לפני המידברן, כספו יוחזר אליו ברגע שהוא יוחלף עם חבר מחנה אחר. (שוב כדי שלא תיפלו לבור תקציבי).
- חבר שיש לו הסבר טוב למה הוא עוזב את המחנה, אפשר לוותר לו על "קנס העזיבה".
- כאשר אתם רוצים לגבות דמי חבר מהחברים – חובה להגדיר תאריך יעד לביצוע, ומי שלא משלם יוצא לאלתר מן המחנה – כן כן זה עובד!
- אישית אני ממליץ שתקחו לפחות חבר מחנה אחד (אצלי זה תמיד שניים) שהוא דל אמצעים ותתנו לו/ה הנחה של 50% בדמי המחנה, סוג של גיפטינג מן המחנה אליהם.
- יש להכין נוהל כספים אל מול חברי המחנה, בו יהיה מוסבר במדויק למי מותר להוציא כספים ואיך מקבלים כספים חזרה מן המחנה למי ששילם אותם.
- ממליץ בחום להכין טופס שעל כל חבר מחנה למלא. רשומה של ההוצאה + צילום הקבלה במידה ויש של ההוצאה, אפילו לאפשר לטופס הזה לתעד העברות כספים בין אנשים מן המחנה, והכי חשוב לעדכן את חברי המחנה לא למלא כפילויות ובמידה והם ממלאים שורה שוב (כי פתאום עכשיו יש להם צילום של הקבלה) אז לא למלא את שורת הסכום פעם נוספת או לתייג את השורה כשורה כפולה, כי זה מאוד מאוד יעזור לכם לבקרה על התקציב בדרך זו.
דבר חשוב ביותר הוא לקחת 10% מהתקציב שלכם ולהוסיף אותו כשורת תקציב משל עצמו תחת המילה "בלת"ם" (בלתי מתוכנן). הדבר הזה סופר יעזור לכם אם אתם צריכים כסף או במהלך הברן כי יש איזה פאנצ'ר או כי אתם צריכים כסף אחרי הברן לכל מיני דברים ונזקים וכו'
מקסימום מחזירים לחברים את השורה הזאת ואז כולם מרוצים שחוזר אליהם כסף מהקופה. אני אישית ממליץ שלא להחזיר את הכסף הזה אלא לעשות בו שימוש לטובת הקמפ כמו שכירות מחסן, קנייה של ציוד לשנה הבאה או פשוט לשמור אותו לשנה הבאה, כל דבר הולך. שוב, חשוב שיהיה רשום בתקנון מה קורה עם הכסף הזה.
נוהל תקציב ומשיכת מזומן מקופת המחנה
מטרת הנוהל לאפשר מעקב אחר שימוש במזומנים שלנו כדי לראות שהם מנוצלים באופן ראוי ובהתאם לתקציב.
החלטה על חלוקת התקציב:
- ראש המחנה יקבע תקציב לכל צוות שאין לחרוג ממנו.
- כל צוות יחליט במשותף כיצד לחלק את התקציב שלו להוצאות השונות.
בקשת החזר הוצאות תיעשה באמצעות ״טופס בקשת כספים״
על מנת לבקש החזר מזומן על הוצאה שקשורה לכל צוות יש למלא ולשלוח ״טופס בקשת כספים״ המפרט את הצוות אליה שייכת ההוצאה, שם המבקש, הסכום המבוקש, תיאור קצר של מהות ההוצאה, לצלם את החשבונית ולצרף אותה לטופס. רצ״ב קישור לטופס.
מעקב אחר ההוצאות ובדיקה שאין חריגה מהתקציב
גם אחראי מעקב אחר תקציב צוותי וגם מוביל צוות הכספים ינהלו מעקב אחר ההוצאות ויוודאו:
- סכום החשבונית מתאים לטופס.
- אין חריגה מהתקציב הצוותי.
אחראי המעקב הצוותי יוודא בנוסף שההוצאות הוצאו בהתאם להחלטות הצוות.
כך שרק מי שביצע את הנוהל יכול לקבל חזרה כספים מקופת המנחה ע"י הגזבר. אי אפשר לקבל כספים חזרה מבלי להציג חשבוניות או אישור מנותן השירות. לא תמיד צריך חשבונית/קבלה, אפשר להסתפק גם בפתק עם שם מקבל השירות + סכום + תאריך, גם יעשה את העבודה.
בניית תקציב מחנה
על הגזבר ומוביל המחנה לשבת ולהתחיל לבנות תקציב מחנה מומלץ לקחת דוגמאות ממחנות שונים ולהתחיל למלא את השורות של מה הולך להרכיב את התקציב שלכם, יש דברים קבועים כגון:
- רשת צל / ספק
- בלוני גז + כיריים
- מטפים
- פינוי חשלש
- מים מתוקים / אפורים
- וכו'
כך אפשר לעשות הערכה של התקציב עוד בתחילת הדרך. הכי חשוב לא להתפרע עם התקציב, כי בסוף זה נופל על חברי המחנה. בכל סקר שעשיתי ההעדפה הייתה לכמה שפחות חברים במחנה למרות שתמיד יש להם איזה חבר טוב שרוצה להצטרף ובוא נצרף רק אותו 🙂
רעיונות לגיוס כספים למחנה
- מסיבה
- גראג' סייל
- ערב הרצאות
- פתיחת דוכן אוכל במסיבה של מחנה אחר
- מכירת כרטיסי הגרלה + הגרלת פרסים שווים
- הזמנת מוצרים מחו"ל שברנרים אוהבים ומכירתם פה בארץ
- בניית תחפושות ודברים מדליקים ביחד ומכירה שלהם
- למרות שאישית אני לא בעד אבל אפשר להקצות מספר מקומות במחנה שהם יהיו עם דמי מחנה מוגדלים לחברי מחנה שרק מחפשים בית ולא לעשות שום דבר כי הם עסוקים = win win
- אותו הדבר כמו הסעיף הקודם רק שפה אתם עושים לחולניק"ם את כל מה שהם צריכים כדי שיהיה להם נוח, אתם קונים להם אוהל / מזרון וכו' והם משלמים לכם עבור השירות. (כמובן לפי בחירתם)
**בכל אחד מהר"מ חובה עליכם לשים לב שההוצאות לא גדולות מדי או מנופחות מדי. שחקו עם האקסל ותראו כמה אתם צריכים להשקיע כדי להחזיר חזרה את ההשקעה. מאוד מאוד מאוד קשה להביא אנשים לפעילות מסוימת, הפרסום הוא קשה ומתיש ומה שיותר מתיש זה שאתם תגלו שחברי הקמפ לא יתעסקו בזה ביום יום ולא יצליחו "למכור" לחברים שלהם כרטיס למסיבה או כל דבר אחר. זהירות עם זה.
הדרך הכי טובה שגיוס כספים יצליח זה רק אם על ההתחלה אתם בונים צוות גיוס כספים עם אחראי צוות שכל תקפידו יהיה לדחוף ולהוציא לפועל את אחד מהרעיונות שכתובים מעלה או משהו אחר. (ויש לא מעט דברים יצירתיים יותר ששמעתי שהצליחו לגייס כספים עבור המחנה).
תנסו לחשוב ולקדם את הדברים האלה כמה שיותר מוקדם, ככה יש פחות משימות מחנה ואתם הרבה יותר פנויים לטובת פרוייקטי גיוס למינהם. קחו גם בחשבון שככל שמתקרבים לברן – יותר ויותר מחנות עושים פעילויות גיוס כספים, כל סופי השבוע מלאים במסיבות ואירועים ונעשה קשה למשוך אליכם קהל.
תורנויות
להלן שאלון העדפות לשיבוץ תורנויות שנשלח לחברי המחנה
ברמודאים יקרים,
בכדי לשבץ אתכם לתורנויות באופן האופטימלי ביותר חשוב שנדע בהקדם על העדפות ומגבלות שונות שכבר ידוע לכם עליהן.
ישנם 3 סוגי תורנויות-
1) תורנות מטבח- תורנות הכנת אוכל לחברי הקמפ. במהלך היום יהיו 2 תורנויות- אחת עבור ארוחת הבוקר ושנייה עבור ארוחת הערב. אורך התורנות כ-4-5 שעות. במהלך האירוע נאכל 10 ארוחות. התורנות כוללת בישול המזון בהתאם לתפריטים מוכנים מראש, ניקיון המטבח והכלים בסיום הבישול, סידור גיגיות שטיפה לכלים של חברי המחנה.
2) תורנות מחנה- דאגה כללית לסדר והניקיון במחנה. תורנות של כ-4 שעות.
3) תורנות גריטר חדר חושך- לקדם את פני הבאים לחדר החושך, להעביר תדריך מסודר לפני כל כניסה, לוודא התנהלות תקינה בתוך החדר, לדאוג לניקיון החדר. תורנות של כ-3 שעות.
ייתכנו שינויים בשעות התורנות וכן באורכן.
הנחיות מסודרות לגבי התפקידים והאחריות בכל תורנות יהיו תלויים במחנה.
במידת האפשר נתחשב בשיבוץ בחברי המחנה אשר מתנדבים במחלקות מידברן השונות.
שם מלא
באיזה יום תגיע לאירוע?
שני
שלישי
רביעי
חמישי
שישי
לא יודע עדיין
באיזה יום תעזבי את האירוע?
שלישי
רביעי
חמישי
שישי
שבת
האם אתה בעל ניסיון בבישול?
כן, ומוכן להיות אחראי תורנות מטבח במהלך האירוע
לא
האם ידוע לך על מגבלת זמן כלשהי במהלך האירוע בה לא תוכלי לבצע תורנות? (לדוגמא: שומרי שבת, סדנאות)
האם ישנה העדפה לשעות ביצוע המשמרות?
עדיפות לתורנות בשעות הבוקר
עדיפות לתורנות בשעות אחה"צ-ערב
עדיפות לתורנות בשעות הלילה
לא משנה לי
האם את מתנדבת באחת ממחלקות מידברן במהלך האירוע?
כן
לא
עדיין לא ידוע
במידה ואתה מתנדב באחת מהמחלקות, מהם מועדי המשמרות שלך:
האם ישנם חברי קמפ שתעדיפי לקיים איתם משמרות?
עוד משהו שחשוב לך להוסיף…
——————————————————
משימות
אחת הדרכים כדי להשאיר את החברים בלופ ולבקש מהם עזרה במשימות השונות הוא ע"י יצירת קובץ משימות אונליין המאפשר לכל מוביל נושא וגם לך להזין משימות גדולות כקטנות שצריך לעשות ולבקש מחברי המחנה לעקוב באופן תדיר אחרי הקובץ הזה, ככה יש פיקוח על איזה משימות פתוחות וללא "אבא ואמא" וגם דרך נפלאה לעקוב מי מחברי המחנה נותן יד ועוזר ומי פחות.
להלן רשימת ציוד שמישהו הכין שאני ממליץ לשלוח אותה לחברי המחנה.
הקמות
נושא ההקמות הוא סופר חשוב, במיוחד שבזמן זה אתם בונים את המחנה / המיצג והגיפטינג שלכם, מאוד חשוב לבדוק אפילו חודש מראש מי האנשים שהולכים להתנדב ולתת יד בזמן זה, חשוב שיהיו לכם כמה שיותר חברים שמוכנים לקחת את המשימה עליהם, כי בלי זה, אין לכם מחנה.
מאוד חשוב לדאוג לאנשי ההקמות לתקציב אוכל בסיסי (בד"כ 500 ש"ח עושים את העבודה) מה גם שכל יום שמגיעים אנשים הם יכולים להביא לאלה שבשטח גיפטינג של אוכל ושתייה (ובינינו אין כמו איזה קולה או כל בקבוק משקה קר כשאתה עמוק בתוך העבודה, וחם לך טילים).
חשוב לשים לב שאין חשמל בזמן ההקמות, אז במידה ואפשרי, כדאי להשכיר גנרטור לתקופה זו. בד"כ מדובר על בין 200 ל- 600 ש"ח תלוי במספר הימים של ההשכרה, וכדאי תמיד לשכור גנרטור של לפחות 3000KVA זה מספיק כדי לתת חשמל לכל מה שאתם צריכים, וכמובן לא לשכוח להביא עוד דלק (אוקטן 95 בד"כ) לגנרטור, לרוב מיכל הדלק שלו מספיק ל 12 שעות בלבד, ובלי קשר לא כדאי שיפעל כל הזמן. תנו לו לנוח מפעם לפעם. הם לא בנויים לעבוד ללא הפסקה.
דבר נוסף שחשוב זה להביא מראש לשטח עגלות מסע. תנסו לבנות / לקנות / להשיג לפחות שתי עגלות או מריצות או כל דבר על גלגלים גדולים כדי שלא יתחפרו לכם בחול, הם סופר יקלו עליכם בזמן ההקמות להביא ציוד כבד מפה לשם ואחרי כך יעזרו שוב פעמים נוספות, הן לחברי מחנה שיבוא ואז להביא ציוד מהמחניות לשטח המחנה, ואחר כך בסוף הברן להחזיר את הציוד חזרה למכוניות, אתם לא מבינים כמה זה חשוב.
על כל ציוד, חובה לרשום בטוש לא מחיק, של מי הציוד (כמובן תכתבו בצורה ברורה ולא מכוער על ציוד, כי זה צריך לחזור אליו חזרה). לרוב בפירוקים יש בלאגן שלם של מי איזה ציוד, כאשר הכל כתוב, זה עושה את העבודה להרבה יותר קלה.
אוכל / מטבח ומה שבאמת חשוב – הבטן שלנו
קודם כל נתחיל מהבסיס שהכי נוח וזה לבסס את האוכל על תפריט צמחוני בלבד. עם זאת, אצלנו במחנה יש לא מעט קרניבורים ולכן עשינו תקציב נפרד ונוסף (זאת אומרת שרק מי שרצה הוסיף עוד 50 ש"ח לטובת הנושא) למספר פעמים של על האש בנוסף לאוכל של המחנה. שימו לב שזה לא משהו שבא כמשהו של המחנה אלה תת קבוצה שהיא אחראית, אז אלא אמשיך לדבר על הבשר אלא אשאר בתחום הצמחוני.
מניסיון העבר לא צריך יותר משתי ארוחות ביום. ארוחת בוקר שלרוב תתקיים בשעה 10:00. גם נוח לתורנים להכין אותה עד שעה זו, גם רוב חברי המחנה כבר יקומו עד שעה זו, וגם השעה מספיק קרובה לצהרים, מה שמאוד יעזור לדלג בכיף על ארוחת צהרים כלשהי. הארוחה השנייה תהיה ארוחת ערב בשעה 19:00.
בשביל כל ארוחה אנו זקוקים לתורנים. המפתח הוא שעל כל עשרה חברי מחנה יש בן תורן לשתיים בהכנת האוכל, כך שבמחנה של 40 חברים צריך שיהיו לפחות 4 עד 6 תורני מטבח.
יופי, עכשיו המפתח של עלות האוכל צריכה להיות לפי 80 ש"ח לראש כפול מספר האנשים, כלומר מחנה של 70 איש תקציב על האוכל שלא יעבור את ה-6,000 ש"ח. אם הוא עובר, סימן שהגזמתם בכמות האוכל שלכם.
הדרך הנכונה להתנהל בנושא המטבח הוא כמובן צוות מטבח טוב. לצוות המטבח המון עבודה קשה ולכן מאוד חשוב לשים פה אנשים רציניים וטובים, כי העסק לא פשוט.
על צוות המטבח להתחיל בבניית תפריט יומי. לפי התפריט היומי עכשיו אנחנו צריכים לחשב כמויות לפי גודל המחנה. פה ההמלצה שלי היא לחשב ב-10% יותר את הרכיבים השונים שצריך. מניסיון המחנה לפעמים גדל ואז לא צריך להתחיל ולשנות אחר כך את רשימת הקניות.
זכרו דבר מאוד חשוב, אתם נמצאים בשטח שבוע ימים, ובחום גבוה, הרבה דברים לא מחזיקים מעמד בתנאים האלה ונרקבים מאוד מהר, לא מעט אוכל הולך לפח ולא כל דבר מתאים לתנאי השטח הקשים (מלונים / תותים ושאר ירקות בחום נרקבים מאוד מאוד מהר, שימו לב לכך.
תחליטו אם אתם צריכים מקרר או לא. מנסיון העבר אפשר להסתדר גם בלי מקרר ורק ע"י קירור קרח, זה בהחלט אפשרי ועשינו את זה בעבר, רק צריך להיות כל הזמן על המשמר מבחינת מפלס הקרח בצידניות.
אבל אין כמו מקרר ומקפיא בשטח, הם לא צרכני חשמל גדולים ומאוד שווה שיהיה לכם לפחות אחד כזה במחנה. מנסיון כדאי להביא גומי ודרכים לסגור את המקרר יותר טוב, החול והאבק דופקים את האטימה של הדלת יחסית מהר ואז הוא לא סגור ועובד קשה / האוכל לא קר מספיק וזה מסוכן לנו.
על צוות המטבח קודם כל לבנות תפריט מזין וטעים לכל יום, התפריט צריך להיות מגוון כדי שייתן מענה לכולם, להלן תפריט על לדוגמה:
שישי | חמישי | רביעי | שלישי | שני | ראשון | |
ארוחת בוקר | ארוחת הפתעות | מוזלי | פנקייקס | שקשוקה | ביצים קשות | יום רישוי – אין ארוחת בוקר |
קוואקר | פירות | שקשוקת טופו | סלט ירקות | |||
פירות | ממרחים/סירופים | סלט | טחינה | |||
ירקות חתוכים | לחם | גבינות | ||||
לחם | טחינה | לחם | ||||
טחינה | גבינות | פירות | ||||
ארוחת ערב | אין ארוחת ערב | פתיתים | קוסקוס + ירקות | אטריות קארי | תבשיל אורז ועדשים | סלט ירקות |
סלט בורגול | סלט ירקות | סלט חסה | סלט כרוב ברוטב אסיאתי | פסטה | ||
ירקות מוקפצים | טחינה | קלחי תירס | חומוס | רוטב לפטסה | ||
ירקות חתוכים | לחם | לחם | לחם | לחם | ||
לחם | כדורי שוקולד | טחינה | כדורי שוקולד | טחינה | ||
טחינה | אבטיח | שוקולד | ||||
חלבה | ||||||
לחברי המחנה אסור לגעת באוכל או יותר נכון בחומרי הגלם שהמחנה רכש לטובת הארוחות השונות של המחנה, וצריך להגיד להם מספר פעמים וגם להסביר מדוע אסור, אחרת יהיה מצב שתורנים יגיעו למשמרת ולא יהיה להם את הרכיבים להכין את הארוחה כי מישהו עשה בהם שימוש לאיזה ארוחת לילה שכזו.
לכן מומלץ ליצור סוג של מזווה ששם כן יהיה מותר לחברי המחנה לגעת במצרכים ולהכין לעצמם משהו לאכול וגם שולחן נישנושים, ממרחים / לחם / שתייה וכו' שיהיה להם 24 שעות גישה למה לנשנש כי אין מה לעשות תמיד יהיה מישהו שרעב או עם דודה למשהו גם ב 5 בבוקר.
ניתן לקרר דברים בסיסיים עם קרח, אבל עדיף מקרר קטן, תנסו לברוח מדברים יקרים – קוטג' / גבינות לבנות למיניהם וכו' מיותר וסתם יקר. אל תקנו פירות שבחום נרקבים במהירות, ואל תקנו דברים שזה לא העונה שלהם, כי אז הם הרבה יותר יקרים וחבל על הכסף (ע"ע ענבים).
זכרו שכל מה שמגיע איתנו גם חוזר איתנו. מוצרים יבשים אפשר להעביר לתרומזון, אבל כמות מוגזמת של פירות וירקות שלא נעשה בהם שימוש – תצטרכו להיפטר מהם בסוף הברן ולכן שמרו על כמויות הגיוניות.
לפי התפריט אתם כבר יכולים לדעת איזה כלי מטבח אתם צריכים, חשוב להתחיל ולאסוף מראש ולבדוק למי יש מה. כדאי לבנות לכם מטבח שיאפשר לתורנים להכין בו את כל מה שהם צריכים,
להלן דוגמה:
כמה צריך | לטחינה |
15 | קערות לטחינה |
מטרפה | |
סלטים | |
6 | קערת סלט גדולה |
6 | סכיני מטבח |
4 | קרש חיתוך |
4 | קולפן |
6 | כפות גדולות לסלט |
10 | מגשים לירקות חתוכים |
Slicer Master | |
פיצה | |
2 | פומפיה |
2 | מערוך |
סכין פיצה | |
פנקייק | |
2 | תרווד |
1 | מצקת מרק |
ביצים קשות | |
חותך ביצים | |
2 | סיר גדול |
שתייה | |
מיכל שתיה | |
2 | צידנית |
2 | מיכל מים חמים (מיחם) |
2 | כלים לסוכר וקפה |
ניקוי פירות וירקות | |
1 | דלי |
כללי | |
כפיות ערבוב וספייר | |
סכינים למריחה | |
קיסמים לגבינות ופירות | |
5 | ניילון נצמד |
כף פסטה | |
3 | מתקן יבוש כלים |
מעבד מזון | |
מוטרות | מיקרו |
מוטרות | מכונת ברד |
20 | מפות נייר – לשולחנות |
4 | סירים וגדולים (50 ל') |
חבילה | סקוטש לכלים |
חבילה | ברזל כלים |
חבילה | סמרטוטים |
4 | מחבט |
מנגל | |
כלים למנגל | |
נפנף | |
4 | גיגית לשטיפת כלים בשריים |
את הרשימה הנ"ל אתם שמים בגוגל דוקס ומבקשים מחברי המחנה לרשום ליד את השמות שלהם. אם רשום שצריך 4 סירים למשל, אז 4 חברים מחנה צריכים לרשום את השם שלהם בשורה הזאת כדי שיהיה לכם מספיק מה שצריך.
להלן דוגמה לרשימת כמויות, שאיתם הולכים לרכוש את המוצרים השונים (הרשימה מתייחסת למחנה בגודל של 80 חברים):
מוצר | סך הכל כמות | |
שמן זית | 5 בקבוקים | |
שמן קנולה | 7 בקבוקים | |
אורז | 12 קילו | |
פסטה | 10 חבילות | |
אטריות אורז (כל שקית 500 גרם) | 8 שקיות | |
שקיות קוסקוס | 7 ק"ג | |
בזיליקום | 3 חבילות | |
רסק עגבניות 260 גר כל קופסא – מרוכז 22X | קופסאות 15 | |
עדשים כתומות | 8 ק"ג | |
זנגביל | 3 יחידות | |
כמון | 450 גרם | |
כורכום | 350 גרם | |
אבקת צ'ילי 150 גרם | 150 גרם | |
גראם מסאלה | 150 גרם | |
זרעי כוסברה | 50 גרם | |
מיץ לימון | בקבוק גדול | |
רוטב סויה | 2 בקבוקים | |
סילאן (חצי צנצנת למתכון, השאר לפריסה ) | 3 צנצנות | |
שומשום | 2 ק"ג | |
שמן שומשום | 1 קטן | |
קוואקר | 15 קילו | |
שבבי קוקוס | 2 שקיות | |
חלב קוקוס (6 לארוחת בוקר קוואקר ו – 16 למתעון ערב) | 15 פחיות | |
קינמון (הרוב נגד נמלים במחנה ) | 1 קילו | |
קארי צהוב | 200 גרם | |
גרגירי חומוס בקופסאות שימורים | 3 קילו | |
פפריקה | 300 גרם | |
טחינה – כל קופסא חצי קילו | 50 קופסאות | |
לחם אחיד | 25 כיכרות | |
סלט חומוס קנוי בקופסא – כל קופסא קילו | 10 קופסאות | קרור |
ריבה – קופסא חצי קילו | 7 קופסאות | |
חמאת בוטנים | 20 | |
סוכר | 6 קילו | |
פלפל שחור | חצי קילו | |
מלח שולחן | 3 קילו | |
חלב רגיל לקפה | 35 ליטר | קרור |
חלב סויה לטבעונים לקפה | 8 ליטר | קרור |
נס קפה נמס | 2 קופסאות | |
קפה גרגרים | 3 קופסאות | |
קפה שחור | 3 שקיות | |
סוכרזית | 3 חבילות | |
תה | קופסא גדולה | |
ביצים | 200 | קרור |
טופו | 4 חבילות | קרור |
קוטג' | 25 | קרור |
טורטיות | 6 חבילות של עשר | |
קמח חומוס | שקית | |
אננס | 5 יחידות- שימורים | |
מגבוני נייר | 12 גלילים | |
נייר טואלט | 120 גלילים | |
שוקולד השחר/נוטלה | 3 נוטלה 2 שחר | |
גרעיני תירס לפופקורן | 5 חבילות | |
שוקולד פרווה לרגישים ללקטוז | 1 קופסא | |
שעועית ירוקה קפואה | 6 שקיות | קרור |
מהרשימה הזאת עולות מספר שאלות כבדות משקל:
הראשונה- מאיפה הכי כדאי לקנות את כל זה. אז לכך יש מספר תשובות, ראשית בכל מקום שבו הדתיים קונים, שם גם אתם תקנו, שזה בעיקר סניפי אושר עד, אבל יש מקום זול במיוחד בשם "שימורי איכות חולון" – המקום פשוט זהב לקניות גדולות. יהיה עליכם לעשות יום מבצע, עם לפחות 3 עד 5 כלי רכב , מומלץ להגיע לשם רק בשעות הבוקר, בערב זה בלאגן ומומלץ להתרחק מהמקום,
*לפעמים יש ספקים שמאפשרים לכם להזמין מהם מוצרי יסוד ומוצרים קשים (שלא דורשים קירור) ומוצרי פירות וירקות עם משלוח במהלך הברן כאשר האוכל יגיע אליכם עד למחנה או לשער של הברן – אני אישית לא עף על האפשרות הזאת ומעדיף להסתמך כמה שפחות על ספקים כאלה, כבר היו מקרים בעבר שספקים קורסים, הציוד לא מגיע, יש טעויות בהזמנה ואז המחנה רעב, ואנחנו לא רוצים את זה.אני לא פוסל לחלוטין, אבל אם אתם מזמינים אז רק חלק מן האוכל ולא את הכל מספק שכזה, לעולם אל תשימו את כל הביצים בסל אחד.
השאלה השנייה – איפה מאכסנים את מה שקנינו. אז.. חפשו חבר מחנה עם חדר פנוי ומאוד חשוב שיהיה גישה למעלית ו/או מדובר על קומה ראשונה, כי צריך לסחוב מלאאא ציוד וזה סרט.
השאלה השלישית – מוצרי קירור. פה יש לכם כמה אפשרויות, הראשונה היא לחלק בין חברי המחנה בתוך המקררים שלהם וכשהם באים לברן להביא איתם. אפשרות אחרת היא שחברי המחנה בדרך לברן עוצרים בסופר וקונים את מה שדורש קירור ומביאים את זה לברן מיד למקומות הקירור של המחנה. אפשרות נוספת היא להפעיל אצל אחד מחברי המחנה מקרר או יותר לטובת המחנה ולשים את הכל שם.
השאלה הרביעית – פירות וירקות. כאמור פה יש שוב כמה אפשרויות מעניינות, הראשונה היא השוק הסיטונאי שבצריפין, המחירים והתוצרים שם הם הכי טובים שתוכלו למצוא, זה קצת לוגסטיקה כדי להבין איך בכלל עושים זאת וגם צריך לקום יחסית מוקדם כדי לקבל את הסחורה, אבל זה אפשרי, עשינו את זה שנה שעברה.
אפשרות נוספת היא אותם ספקים שדיברתי עליהם קודם לכם שמספקים את הסחורה ישירות לברן, שוב, תזכרו לא להזמין הכל מהם, רק חלק.
ירקנים הם גם אפשרות טובה (רחוב הרצל בר"ג ידוע במחירים ממש ממש טובים, נצלו את זה).
ודבר אחרון, לפעמים תוך כדי תנוע מגלים שחסר משהו וצריך חיזוקים ותוספות, לרוב מה שאני עשיתי בזמן אמת אלה שני דברים:
- בקשו מחברי מחנה שצריכים להגיע לשטח (תמיד, אבל תמיד יש מישהו שאו שמגיע מאוחר לשטח או שיש איזה חבר מחנה שיוצא וחוזר) ואז מבקשים מהם להביא בבקשה רשימת קניות וזהו אתם סגורים.
- בשביל מה יש שכנים… לכו למחנה סמוך ותראו מה הוא צריך, עשינו את זה לא מעט, נתנו להם בקבוק שמן וקיבלנו שק תפוחי אדמה, Win Win.
מה עושים עם אוכל שנשאר
בסוף הברן תמיד יש מצב שנשאר אוכל ולא יודעים מה לעשות איתו, לרוב אני אומר לחברי המחנה שלי שהם מוזמנים לקחת מתנה הביתה מה שהם רוצים, אופציה זאת מאוד עדיפה כי בשנייה וחצי המון אוכל ודברים כבדים נעלמים להם מהר מאוד לרכבים של חברי המחנה, מה שמאוד עוזר בפירוק ובפחות ציוד שצריך לסחוב או לזבל או בצורה מרוכזת למקום אחר. כמובן שיש גם את האפשרות המעולה של תרוממזון שמאוד אוהבים מוצרים קשים, גם לשם אנחנו תמיד מעבירים חלק מן האוכל.
שימו לב שביום האחרון יש משהו בשם "ארוחת הפתעות". הכוונה לכך היא שביום הזה אנו מתחילים לאכול ולהכין אוכל לפי מה שנשאר, תבדקו מי במחנה שלכם יודע לבשל לפי רכיבים ולא לפי תפריט ותתחילו לפרק את האוכל. הדרך הכי הכי טובה לטפל בשאריות היא כמובן לאכול אותם ביום יומיים האחרונים ולרוב אלה הארוחות הכי מוצלחות אצלנו, עשירות וטעימות 🙂
בתאבון!
מוביל המחנה במהלך הברן
זאת סוגיה מאוד חשובה בעיניי שחובה לדבר עליה כמה מילים, מוביל המחנה עובד הכי קשה מכל חברי המחנה, המעט שחברי המחנה יכולים להחזיר לו חזרה זה שבמהלך הברן הוא חופשי לעשות מה שבא לו ולא לתת לו לעשות כלום – פשוט כלום במהלך הברן, מוביל המחנה זכה בגיפט הזה בכבוד.
לכן חשוב להגיד לכל חברי המחנה (במידה ואת/ה חפצים בכך) שמהיום הראשון (אחרי ההקמות) של הברן, מוביל המחנה הוא חבר מחנה כמו כל אחד אחר, והוא פטור מכל תורנות.
אבל… מה עושים אם יש בלתמ"ים בעיות ובכל זאת מישהו עדיין צריך "לנהל" את המחנה גם בזמן הברן.
אז הפתרון לכך הוא "תורן מוביל מחנה". כחלק מן התורנויות, יש גם תורנות שכזו לששה חברי מחנה כשכל יום מישהו אחר לוקח את האחריות עליו מקצה לקצה.
לכן חשוב מאוד להכין חוברת מדויקת עם כל המידע לפני הברן ולהדפיס אותה, לעבור עם תורני המחנה מה אתם מצפים מהם ואיך לעשות את התפקיד על הצד הטוב ביותר.
זה יעשה לכם את הברן ואל תוותרו על זה!
שיחת פתיחה
ממליץ בחום, שעל היום הראשון בערב תעשו שיחת פתיחה לחברי המחנה, תגידו להם כל הכבוד שהצלחתם להגיע למעמד המרגש הזה ולהיות מחנה במידברן 201X.
ועכשיו.. כדי שבאמת תרגישו בבית, חשוב שכל אחד מחברי המנחה יידע שהמחנה זה הבית שלו. חשוב מאוד להתחשב בכל אחד, חשוב מאוד לנקות אחריכם ולדאוג תמיד שהמחנה ייראה מדוגם, לדאוג לחשל"ש. באים לפנות מן המחנה / המטבח אל אזור החשלש ויותר חשוב פינוי מאיזור החשלש החוצה אל נקודת האיסוף. ממש ממש אל תחכו עם זה ליום האחרון, יש עומס מטורף בתחנת המעבר (סוג של נקודת איסוף זבל) וגם כולם רוצים הביתה, חם וכו'.
לחדד את הנהלים – תורנויות, הברזות ועוד, כי עם כמה שבאנו לעשות כיף, עדיין יש עלינו אחריות חברתית קבוצתית שיש לעמוד בה.
פירוקים
אז אחרי כל הכיף מגיע שלב הפירוקים. זהו שלב קריטי בחיי המחנה, כי כמו שקיבלנו את השטח ככה עלינו להחזירו בדיוק כמו שקיבלנו אותו, בלי שום חשל"ש.
הדרך הכי טובה להיות מוכן בצורה האופטימאלית ליום הזה היא כדלקמן:
ראשית, יש לבדוק עוד לפני הירידה לשטח, מי מחברי המחנה נשאר בוודאות ולא חותך הביתה מוקדם מדי. עליכם לוודא שיש לפחות מעשרה חברים בזמן הפירוקים. תזכרו שככל שיותר אנשים נשארים ככה זמן הפירוק יהיה קצר יותר וקל יותר – הסבירו זאת לחברי המחנה ובקשו מכולם להישאר ככל שהם יכולים.
הגדירו מראש מי אחראי בזמן הפירוקים על מה – על איזה איזור או חלק, אם זה מטבח, גיפט, תאורה / חשמל וכו'.
צוותו לכל אחד מהאחראים חברי מחנה שיעזרו לו בפירוקים עליהם הם אחראי.
תדאגו מראש לוודא שיש לכם כלי עבודה מתאימים לכם ולשאר חברי המחנה – למשל יותר מקאטר אחד כדי לחתוך אזיקונים (שבד"כ במידברן באים במאות יחידות), כפפות עבודה וכו'.
תבקשו מכל חברי המחנה יום לפני הפירוקים:
- להעיף לרכב שלהם כל מה שהם לא ממש צריכים כדי להוריד מהעומס שיהיה עליהם למחרת היום.
- לקחת מן המטבח ומשטח המחנה את כל הדברים האישיים שלהם אליהם.
- להתחיל לאכול / לחלק אוכל ומה שנשאר במטבח – זה שוקל פחות כשזה בבטן שלהם.
- לישון טוב ולבוא עם אנרגיות לפירוקים ולא לקחת חומרים משני תודעה בבקשה.
- מי שרוצה להישאר בשטח או נאלץ להישאר בגלל המחלקה שלו, להעביר את האוהל שלו ואת כל הציוד מחוץ לשטח המחנה – לא ניתן לפרק צלייה כאשר יש אוהלים וציוד מתחת.
כמו כן מאוד מומלץ לפנות חשל"ש בכל בימים ובמיוחד ביום לפני הפירוקים לתחנת המעבר. ביום הפירוקים יש עומס מטורף על תחנת המעבר מצד אחד ומצד שני, אם אתם לא מפנים חשל"ש על בסיס קבוע, כמות הזבל שאתם תאלצו לסחוב היא מטורפת ומאוד כבדה. אל תגיעו למצב שכזה, חברי המחנה ישברו ולא תצליחו לפרק את המחנה בצורה מהירה וקלה.
שלב הפירוק:
- כל אחד אוסף את כל החפצים האישיים שלהם ומפרק אותם (זוכרים את הקטע של סימון הציוד ע"י הטוש?)
- העברת כל הציוד האישי של חברי המחנה לרכבים ואל מחוץ לשטח המחנה.
- הפסקת אוכל – אוכלים בטירוף.
- מתחלקים לצוותים ומתחילים לפרק. פה מוביל המחנה משתדל לא לעבוד אלא דואג לנצח על כל האופרציה ועונה על שאלות של חברי המחנה: מה לעשות ולאן לקחת או להביא כל דבר, ומישהו צריך לעשות זאת כדי שזה יעבוד מהר יותר וחלק יותר.
- יש לשלוח צוות לפינוי החשל"ש או להעמיס אותו על הרכבים שלכם.
- ממליץ על צוות פלאפי – על הצוות לדאוג לשאר חברי המחנה שעוברים למים / מיצים ושייקים במידת האפשר.
- בסוף הפירוק הכולל על כולם לעשות סריקות חשל"ש בצורה של שורה עם מטר רווח אחד מן השני ולהרים כל דבר שלא שייך – מומלץ לעשות פעולה זאת 3 פעמים על מנת להשאיר את השטח נקי לחלוטין.
- יאללה עופו הביתה – תם הטקס.
אכסון
דבר שחוזר כבעיה כל שנה הוא נושא האכסון והשמירה של הציוד עד לשנה הבאה. גם פה אין פתרונות קסם אבל זה משהו שצריך לדאוג לו מראש ועוד לפני המידברן, מכמה סיבות. הראשית והחשובה היא לאן אנו מרכזים את כל הציוד של המחנה טרם הירידה לשטח, האפשרות של לרכז את כל הדברים במקום אחד או שניים יעזרו מאוד לוודא שייש לכם את כל מה שצריך וגם יוזיל עלויות הובלה במידה ואתם רוצים להזמין משאית. תזכרו שכל עצירה של המשאית עולה לכם כסף.
הדבר השני הוא לאן אנחנו מחזירים את כל הציוד הזה ואולי עושים לו "חזרה לשגרה": ניקוי, טיפול, ובדיקה לפני המידברן הבא.
גם פה יש כמה אפשרויות.
- חלל כלשהו בדירה של חבר מחנה או של ההורים שלו שלא בשימוש וניתן להפכו למחסן.
- שכירת שטח למחסן.
- שכירה או קנייה של מכולה ואכסון שלה בשטח שמיועד לכך או שוב באיזה שטח של חבר מחנה.
- לרוב השכרת מכולה של 6 מטר תעלה לכם בן 400 ל 600 ש"ח בחודש ואם אתם רוצים לעשות זאת , חשוב להכניס את זה לתקציב של המחנה.
- הובלה של מכולה עולה לרוב בין 6000 ל 9000 ש"ח וגם את זה צריך להכניס לתקציב.
במידה ואין לכם אפשרויות אכסון "מתקדמות" אז ההמלצה היא לפזר את הציוד בין חברי המחנה אבל לדאוג מראש לרשימה של מה הלך למי – מניסיון מר הרבה ציוד "הלך לאיבוד" עקב חוסר ניהול תקין של אותה הרשימה. פה שוב מגיע המלצה למנות מישהו שזאת תהיה האחריות שלו בסוף הברן לפקח ולנהל את אותה הרשימה.
Words of wisdom By Tomer Naor
Tomer Naor
בהשראתה של חברה טובה שפרסמה פה היום פוסט מרגש, ובעקבות שאלות שחוזרות על עצמן בקבוצה, מרשה לעצמי לרשום כמה עצות לכל מי שתהיה מספיק אמיצ.ה כדי לקרוא אותן.
לבוש במידברן:
נתחיל מהשורה התחתונה. אין דבר כזה "לבוש מידברן" (כאילו, כל עוטי הפרוות הוורודות, בגדי העור והלדים יחלקו עלי, אבל עדיין יסכימו). על הפלאיה לא מתחפשים, אלא נותנים דרור למי שאנחנו – גם באמצעות הלבוש. מה זה אומר? אם אתם מרגישים שג'ינס וטישרט זה הטירוף הפנימי שלכם – אז לכו על זה. וזה בסדר גמור, גם אם יש מצב שיהיה מישהו שלובש על עצמו את כל הלדים מאליאקספרס ויעקם את האף.
העצה הכי טובה שאני יכול לתת לכם.ן היא לגשת לארון הבגדים שלכם, להזיז ימינה ושמאלה, ולמצוא את אותו בגד שקניתם פעם ברגע של אמת, באיזו חנות יד שנייה בלונדון, טיול למרוקו, שוק בטיילת של אילת או סתם חנות בתל אביב. אותו הבגד שתכל'ס תמיד הייתם רוצים ללבוש, שמבטא את מי שאתם באמת – אבל כנראה שלחברה שמקיפה אתכם ביום יום לא יהיה כל כך נח איתו.
ואם הוא מבטא את מי שאנחנו, ונח לנו בו, וזה הביטוי שלנו – אז זה מה שנלבש. וזה יכול להיות וואנזי של דובון אכפת לי סגול, זו יכולה להיות שמלת עור צמודה, חולצת הוואי פרחונית או צעיף פרווה ורוד או טוגה או שמלת כלה בצבע אוף וויט עם נצנצים ופאייטים ונוצות מעל כתף שמאל. וכן, זה גם יכול להיות ג'ינס וטי שירט – גם זה ביטוי עצמי. ו… שששש.. זה גם יכול להיות עירום….
אין תחרות על הפלאיה. יש פרגון. כולם יפים, כולם מקוריים, כולם מוכשרים. אף אחד לא יספור לך אם תפרת לד אחד יותר לוסט, או אם קשרת פונפונים למכנסיים מאחורה. כל עוד זה עושה לך טוב ומשמח אותך (ולא פוגע באף אחד) – זה עושה גם לי.
אה, ובגדים חמים ללילה. בלילה קר.
נעליים:
ביום ממוצע במידברן תלכו משהו שנע בין 15-20 קילומטר (כולל ריקודים). זה המון.
וזו הליכה בעונת המעבר שבה כל דרי המקום הקבועים יוצאים לנשום אוויר. עקרבים, נחשים, וסתם עוקצים לא נעימים אחרים שפחות מתחברים להולכים על שניים האלו שפלשו להם לבית לשבוע. ולכן העצה שלי – נעליים סגורות. גם ביום.
ואם נחזור לשורה הראשונה -עדיף נוחות, גם אם הלבוש שבחרתם בו להלילה מחייב אתכם במגף עם עקב של 12 סנטימטר. נעלי ספורט, טיולים, מגפיים, UGG, מה שזורם – אבל ממליץ שיהיה נח וסגור. (וכן, אתם תראו אנשים עם סנדלים וכפכפים. בסוף כל אחד ומה שנח לו). מה שכן, נעל שנכנסה לפלאייה כבר לא תחזור אחורה. ולא משנה כמה לחץ אוויר תעשו עליה.
תיק:
כי מישהי שאלה. אני הולך עם תיק של 15 ליטר שצמוד לגב ונכנס בו שלוקר של ליטר וחצי (אני מוסיף לו קרח. אלוהים כמה שזה טוב), קרם הגנה, קצת גיפטינג (לתת או שקיבלתי), כף (כי אי אפשר לדעת במה נתקל) ושנח לחבר אליו את הכוס שלי בשאקל ולשחרר מכנסיים (בימים לדוגמא שבא לי ללכת עם גלאבייה או חצאית). ממליץ בחום להשיג אחד או אפילו לקנות – זה תיק יעיל בטירוף.
קמפים קמפים קמפים:
אחד האסונות הכי גדולים שהקהילה עברה בשנים של הקפיצה הגדולה היא המחשבה המוטעית שהשתרשה אצל יותר מדי אנשים שחייבים להיות בקמפ, ושרק מי שבקמפים באמת "תורם". אז בואו נשחט כמה פרות ורודות.
לכמה מכם יצא לטייל פעם בעולם, ללכת לאיבוד בסמטאותיה של עיר מרתקת, ולהתקל בנגן רחוב מדהים ששבה את לבכם? להפגש פתאום בחנות משוגעת עם אמנות שעד היום תלויה לכם בסלון? לפגוש אדם מעניין שלקח אתכם לאיזו חוויה שלא הייתה כתובה בשום לונלי פלאנט שקראתם לפני? ולכמה מכם החוויה הזאת היא היא הסיפור שאתם מספרים עד היום על הטיול ההוא?
אז ברוכים הבאים לגרסת המידברן של כל אלו – הפרי קמפ.
דיסקליימר קטן, אני חלילה לא מזלזל בקמפים הגדולים, ומעריך את כל המובילים והמובילות ואת כל מי שקרע את התחת בחצי השנה האחרונה כדי לייצר קמפ שיקשט את העיר בייחודיות שלו, וייתן עוד זוית מעניינת לרחוב בו הוא קיים – זה חלק בלתי נפרד מהעניין.
אבל אם אין לכן,ם קמפ, הכל בסדר. זכיתם בזכות גדולה לברוא את עצמכם כפי שטוב ונח לכם. כי פרי קמפ זה לא רק איזו ציליה מצ'וקמקת עם כמה אוהלים מתחת – אלא כל מה שאתם רוצים שהיא תהיה (מינוס כל מיני תורנויות והצורך להיות חייבים להסתדר עם 50 אנשים שלא תמיד באים לנו בטוב). אתם יכולים לעשות סדנאות משלכם, לעצב חלל משותף כמו שאתם רואים אותו, לשים כריות ומחצלות וכל מה שבא לכם – ואולי לא תקבלו חשמל בערב, אבל יש דברים שאפשר לפעמים רק בחושך 😉
אם אני מביט אחורה, ההפתעות הכי גדולות שחוויתי בכל שנה היו במחנות עצמאיים שפשוט צצו לפתע ונתנו לי אהבה גדולה, וחוויה גדולה – גם אם לא היה מאחוריהם איזה קונספט ששפכו עליו המון כסף. ביטוי עצמי רדיקלי, זוכרים? גם איפה שתגורו זה חלק מזה, להצטרף לקמפ רק בשביל התנאים אבל להיות מחויבים לרעיון שפחות מעיף אתכם? לכו ותבראו את העולם הקטן שלכם בפרי קמפ שיצרתם.
אז בלי לחץ – חוסר קמפ יכולה להיות גם ברכה גדולה מאוד.
משקפי אבק וכובע:
משקפי אבק אולי נראים טוב כחלק מתלבושת, אבל יש לא מעט רגעים שהם גם באמת עושים עבודה חיונית. 15,000 אנשים מרחיפים פודרה מדברית בבת אחת – לפעמים כדאי שיהיה לכם במה לכסות את העיניים. כובע – תשקיעו במשהו כיפי, אבל תגנו לעצמכם על הראש. שבוע במדבר זה לא צחוק.
ציוד לינה:
אוהל – הדעות חלוקות בין אוהל הכי פשוט לאוהל פתיחה מהירה עמיד ויקר יותר. אין פה אמת אחת. רק קחו בחשבון ששבוע במדבר בתנאי מידברן מותיר את חותמו על ציוד.
שק"ש – בלילה קר. אבל תביאו גם שמיכה קלה לשנת יום/ערב.
מזרון – אם יש אפשרות ממליץ בחום.
עוד דברים שכדאי שיהיו לכם:
שאקלים. גם לכוס וגם לדברים אחרים שאולי תרצו לחבר לעצמכם/לתיק שתלכו איתו.
ואם כבר כוס, לכו על משהו שיהיה לכם כיף לשתות ממנו ויהיה לכם קל לנקות אותו (ואם אתם קונים כוס פלסטיק הכי זולה שיש, שזה אחלה לאללה, אולי תקנו כבר כמה – גם כי מאבדים וגם כי זה אולי הגיפטינג הכי טוב שתתנו למישהו שאיבד את שלו).
פנס ראש ללילה. אין לכם מושג כמה אתם תודו לי על הטיפ הסאחי הזה.
משקפי שמש (כי כל מה שאמרתי למעלה).
צידנית קטנה לקרח.
תרמוקן קלקר של פעם שאפשר לשים בו קרח ולהוסיף מים וזכיתם למים קרים באמצע המדבר
כסף מזומן קטן לקנות בו קרח (ושום דבר אחר כמובן)
גיפטינג:
בואו נשבור עוד כמה מיתוסים. גיפטינג הוא מתנה בפני עצמו. מתנת הנתינה.
מה זה אומר? שכמו בלבוש, וכמו בקמפ, גם פה זה המקום לבטא את עצמכם עד הסוף. לתת מתנה למישהו.י מעומק הלב, ויותר מזה, לתת מתנה לעצמכם בדמות הנתינה עצמה.
גיפטינג לא חייב להיות משהו שקניתם במלא כסף באיזו חנות בדרום תל אביב ושייזרק לפח בסוף השבוע.
זה יכול להיות אוכל שאתם מאוד אוהבים להכין ולחלק (ואלוהים שישמור על החבר'ה שמכינים ריבות בכל שנה), סיר ענק של צ'אי שקמתם בבוקר להכין ואתם נותנים לכל מי שעובר על השביל. זה יכול להיות סשן תנועה/יוגה/פיתוח קול/נגינה שתעבירו בפרי קמפ שלכם למי שיעבור במקרה בשעה המתאימה. גיפטינג יכול להיות גם פשוט חיבוק (בהסכמה כמובן).
לכו לטייל בעיר. צאו למסע הפרטי שלכם. עזבו את החוברת עם לוח הזמנים. אם הגעתם למקום מסוים בשעה מסוימת (תרתי משמע) – כנראה שאתם צריכים להיות שם, ולא משנה אם בבוקר חברה שלכם תספר לכם על משהו מטורף אחר שהיא עשתה באותו הזמן – תמיד תפסידו משהו – אבל תמיד גם תרוויחו משהו אחר, שהוא כנראה הנכון לכם באותו הרגע.
ותהנו. ואל תקשיבו לכל מיני כאלו שיספרו לכם שפעם היה אחרת ויותר טוב והתמסחר וכל השיט הזה. זו הפעם הראשונה שלכם – והיא הכי טובה פשוט כי היא הפעם הראשונה. ותנו וצרו והיו וקחו חלק מלא בעיר. אל תהיו תיירים.
(ועצה אחרונה, כבו את הפלאפון. אתם לא באמת צריכים אותו השבוע).
ושיהיה רק טוב. תהנו.
מידע חשוב שמסתובב לו שם ברשת
רשימת ציוד באנגלתי:
http://www.burningtribe.com/html/BMpackinglist.html
מה הייתם לוקחים איתכם לשטח:
https://www.facebook.com/groups/burningmanisrael/permalink/2040760672617901/
קבוצות בפייסבוק:
בלינק הזה יש לכם את כלללל הקבוצות שיש:
https://www.facebook.com/groups/686788424766806/permalink/1459853914126916/?hc_location=ufi
בא לי את הדף של העמותה–> מידברן )'( Midburn
בא לי לחפש דברים שאבדו/ לפרסם דברים שמצאתי –>
midburn 2018 אבידות ומציאות lost and found
בא לי לפרסם/לראות תמונות–> Midburn picture & video sharing
בא לי לדבר עוד אבל לא בvip –> מדברים מידברן
ba li hoolnikim –> Midburn International
בא לי לדבר קצת עם מחנות נושא –> midburn – מובילי מחנות נושא – Theme camp leaders
בא לי ליצור באופן רדיקלי –> Radical Creation )'( יצירה רדיקלית
בא לי לפרסם תוכן שיווקי –> Burning businesses – עסקים בלהבות!
בא לי לתת/לקבל טרמפ–> לוח טרמפים מידברן – MidBurn ride share –
בא לי למצוא את האנשים האלו שהכרתי! –> MidBurn Missed Connection
בא לי למצוא את המוזיקה הזו שאהבתי! –> midburn playa music )'( מוסיקת פלאייה מידברנרית
בא לי ללכת לאירוע של ברנרים במהלך השנה או לפרסם ארוע כזה–> Midburn community related events / אירועי קהילת מידברן
בא לי לדבר תודעה–> מידברנרים מדברים תודעה
בא לי סתם לפרגן –> מידברן-הקבוצה שרק מפרגנים בה
בא לי בתולים–> בתולי מידברן Virgin Midburners
בא לי לפרסם דברים באנונימיות לממש מעט אנשים–> Midburn Confessions
בא לי עוד מלא קבוצות –> מידברן – קבוצת הקבוצות Midburn group of groups
פוסט המדבר על תחפושות ובגדים מיוחדים למידברן